Het voorjaar is in aantocht en dat betekent: tijd om naar buiten te gaan en tijd voor goede en sportieve voornemens. Eén van die voornemens zou een cursus Nordic Walking of een cursus Hardlopen kunnen zijn. Dit voorjaar starten deze twee ‘loop’-cursussen voor beginners bij atletiekvereniging AV Cialfo onder leiding van gediplomeerde trainers.

"We maken gebruik van de faciliteiten en de trainers van Cialfo. De cursussen starten op het sportcomplex van de atletiekvereniging op de Wachtelenberg, maar in feite staan ze min of meer los van de vereniging. We trainen dan ook niet op de baan, maar in het bos. Deelnemers hoeven geen lid te zijn van de vereniging. Ze betalen voor respectievelijk zes (NW) of negen (hardlopen) lessen 40 euro inschrijfgeld", zegt cursuscoördinator Jan Witsenboer.

Doel van de hardloopcursus is dat de deelnemer na negen lessen (op woensdagavond, beginnend op 6 april) een half uur achtereen in eigen tempo hard kan lopen. Doel van het Nordic Walking (op zaterdagmorgen, beginnend op 9 april) is dat de deelnemer de juiste techniek aanleert. "Want dat is niet vanzelfsprekend", zo weet Witsenboer. "Nordic Walking is een intensieve sport, waarbij je je hele lichaam gebruikt. De stokinzet is erg belangrijk en als je niet vanaf het begin de juiste techniek aanleert dan is sprake van verkeerd energiegebruik en kans op blessures. Ook bij hardlopen is het aanleren van de juiste techniek belangrijk. Je bent al snel geneigd om te hard te beginnen en ook dat kan leiden tot vervelende blessures. De gediplomeerde trainers weten exact waar ze op moeten letten."

 Naast het aanleren van de juiste techniek werkt het volgens Witsenboer ook stimulerend om de cursus in groepsverband te volgen. "Je motiveert elkaar en samen is het toch een stuk gezelliger. Na afloop is er bovendien gelegenheid om nog even na te praten en wat te drinken. We hebben ruimte voor maximaal vijftien deelnemers per groep."

Hoewel het initiatief voor beide cursussen bij AV Cialfo ligt, staan ze toch min of meer los van de vereniging. Witsenboer legt uit waarom: "We willen de cursist maximale vrijheid geven. Hij heeft geen verplichting ten aanzien van de vereniging. Door inschrijfgeld te betalen huurt hij de bij Cialfo aanwezige kennis en kunde in. Heb je echter aan het eind van de cursus de smaak te pakken, dan is er altijd een mogelijkheid om in te stappen bij de desbetreffende, reguliere groepen. Maar voorop staat: de cursist is daar echter helemaal vrij in."

Voor Cialfo-leden is deelname aan de cursus gratis.

Informatie over Nordic Walking: Gehard Stegeman, telefoon: 06 – 304 03 208, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Informatie over de hardloopcursus: Peter Berends, telefoon: 0578- 612 206, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoeken

Onze Sponsors