Oriënteren bij AV Cialfo

Sinds 2010 kan er bij AV Cialfo ook oriënteringslopen beoefend worden. Deze loopsport is in eerste instantie bedoeld voor

A-pupillen en D-junioren. Negen enthousiaste kinderen volgen sinds september 2010 de 14-daagse trainingen en doen mee aan wedstrijden.

De ervaring tot nu toe leert dat er ook steeds meer volwassenen zijn die deze sport graag beoefenen en samen met de kinderen deelnemen aan wedstrijden.

Vandaar dat hier informatie staat over wat oriënteren is, een link (klik hier) naar de weblog , waar de trainingen van de kinderen staan beschreven en een link naar de website van de Nederlandse Oriënterings Loop Bond (NOLB), waar nog meer informatie te vinden is.

alt

Wat is orienteringslopen?

Kort gezegd: oriënteringslopen is zo snel mogelijk een afstand afleggen langs een aantal opgegeven punten. Meestal in het bos waarbij je gebruik maakt van de paden en wegen of dwars doorsteekt om zo snel mogelijk aan de finish te komen. De hulpmiddelen die je daarbij gebruikt zijn een kaart en een kompas.
Oriënteren is in de eerste plaats een echte loop– en wedstrijdsport Het is een sport voor jong en oud, in wedstrijdvorm of recreatief. De lengte van het te lopen parkoers kan zelf gekozen worden, meestal tussen de 3 en 9 km. Ook de moeilijkheidsgraad kun je kiezen. Je loopt voor jezelf en in je eigen tempo. Aan het eind van een wedstrijd kun je dan je tijd en de gekozen route vergelijken met anderen.

De hoofdpunten van het oriënteringslopen zijn: loopconditie, concentratie, kunnen kaartlezen. En dat kan iedereen leren!

De kaart

alt

 

De kaart is bij het oriënteren essentieel. Op de kaart staan allerlei details die je helpen je weg te vinden. Op dit kaartfragment bv. dicht en minder dicht bos (donker en licht groen), paden (zwarte streepjes), rotsen (zwarte stippen), grasland (oranje) en hoogteverschillen (bruine lijnen). Met behulp van dit soort gegevens kun je goed van post naar post lopen.

Kompasalt

Het kompas wordt hoofdzakelijk gebruikt om de kaart zo te houden dat die met de werkelijkheid overeenkomt; dat betekent dat de bovenkant van de kaart naar het noorden moet wijzen. Meer is het niet! Dus niks ingewikkelds.

Meer weten?

Wilt u alvast meer weten over oriënteren, bel dan Robert van der Hulst, 06 512 00 522 of kijk op de website van de Nederlandse Oriënterings Loop Bond (www.nolb.nl)

Het laatste nieuws over het oriënteren van de jeugdleden van AV Cialfo staat in de nieuwsbrieven die regelmatig op deze website gepubliceerd worden klik hier